Waarin verschilt een investeringshypotheek van een ‘normale’ hypotheek?

2 min read
investeringshypotheek

Dit artikel gaat over de verschillen tussen een investeringshypotheek en een gewone hypotheek voor het kopen van een eigen woning. We bespreken eerst de eerstgenoemde hypotheek en zullen vervolgens naar de verschillen met de gewone hypotheek kijken.

investeringshypotheek

Investeringshypotheek

Andere namen zijn verhuurhypotheek en beleggingshypotheek. Je koopt een pand niet voor eigen bewoning, maar om dat te verhuren, dan kan je daarvoor een verhuurhypotheek aanvragen. Het gaat in dit artikel om de grote lijnen. Individuele aanbiedingen van hypotheekverstrekkers kunnen verschillen hiervan. Verhuurhypotheken worden in drie vormen aangeboden:

 • Lineair
  Bij een lineaire hypotheek blijft de omvang van de totale aflossingen gelijk en dus betaal je met de tijd minder rente. De looptijd is maximaal 30 jaar.
 • Annuïtair
  Bij een annuïtaire hypotheek betaal je gedurende de hele duur van de hypotheek per maand hetzelfde. De verhouding rente:aflossing wordt dan met de tijd kleiner. De looptijd is maximaal 30 jaar.
 • Aflossingsvrij
  Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je alleen rente over het geleende bedrag. De hypotheek los je af als de woning wordt verkocht. Echter het aflossingsvrije deel kan niet meer dan 35% zijn van de waarde van de woning als die is verhuurd.

Van de huurinkomsten wordt 70% bij het inkomen opgeteld bij de bepaling of de financiering haalbaar is. Als het huis nog onverhuurd is, dan wordt 40% van de getaxeerde huurinkomsten gebruikt. Het minimumbedrag van een lening is 70.000 – 75.000 euro. Kamerverhuur kan beperkt toegelaten zijn.

Verschillen met standaard hypotheek

Met een standaard hypotheek bedoelen we hier een hypotheek voor de koop van een woning om daar zelf in te gaan wonen. De verschillen van deze hypotheek met een verhuurhypotheek zijn onder meer:

 • Een hoger percentage van de waarde van de woning kan worden gefinancierd: 100% versus 70%.
 • De rente is lager.
 • Een verhuurhypotheek is voor de financiering van een woning, die langdurig verhuurd wordt, dus niet voor bijvoorbeeld een vakantiehuisje.
 • Met een verhuurhypotheek kan je meerdere woningen financieren.

End Of Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *