Het opstellen van een testament

2 min read

Niemand wil over zijn dood nadenken. Echter vinden mensen het wel belangrijk dat hun bezittingen na hun dood in goede handen komen. Om hier zeker van te zijn kan je een testament opstellen. In dit artikel vertel ik jullie daar meer over!

Wat is een testament?

Een testament is een notariële akte waarin iemand aangeeft wie zijn/haat erfgenamen zijn en wat zij krijgen nadat deze persoon overlijdt. Hierbij kan je ook toekomstige situaties opnemen, zoals voor kinderen die er nog aankomen. Ook kan je in een testament wettelijke erfgenamen onterfen, waardoor ze geen recht meer hebben op een deel van jouw erfenis.

Notaris

Een testament kan je niet zelf opstellen. Hiervoor heb je namelijk een notaris voor nodig. De volgende stappen zal je moeten doorlopen:

  1. Afspraak maken bij een notaris
  2. Bespreken van de situatie en de wensen
  3. Advies over de gevolgen
  4. Wensen worden vertaalt in juridische bepalingen
  5. Voorlopige versie testament
  6. Aanpassingen
  7. Handtekening zetten onder testament
  8. Notaris schrijft het testament in in het Centraal Testamentenregister
  9. Een kopie van het testament wordt opgestuurd

Aandachtspunten

Het is dus heel eenvoudig om een testament op te stellen. Wel is het handig om nog met een paar dingen rekening te houden. Om te beginnen met het feit dat een testament volledig privé is, hierdoor weten jouw erfgenamen pas na jouw dood op welk deel ze recht hebben. Verder kan je geen testament samen met je partner maken, het document geldt voor een persoon. Ten slotte is het testament geldig tot herroeping. Je kan dus later nog een nieuw testament opstellen met andere verdelingen hierin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *