Even een Tiny house bouwen

2 min read

Het is steeds meer in trek: klein wonen. Hier en daar rij je door Nederland en zie je bouwplaatsen. Minder en minder wordt vanuit een particulier de opdracht voor een grote woning gegeven. Steeds meer mensen willen kleiner en duurzamer wonen. En zo komt het ‘Tiny House’ concept uit Amerika ook naar Europa overwaaien en heeft het inmiddels al een beetje wortel geschoten. In deze blog vertel ik je waar je op moet letten wanneer je interesse hebt in het bouwen van een Tiny house. Lees je mee?

Ontwerp en functionaliteit

Een Tiny house is zoals de naam al doet vermoeden: klein. Wanneer je het huis ontwerpt zul je dus slim om moeten gaan met de ruimte. In principe is een Tiny house nooit groter dan 50 vierkante meter. Ieder hoekje wordt dus opslag. Maar als er overal spullen liggen, kan dat ook krap en rommelig aanvoelen. Vorm en functie staan dus redelijk gelijk in dit proces. Wanneer je zelf ontwerpt kan je op internet veel handige tips vinden, zoals opbergruimtes in de traptreden. Als iemand anders het huis voor je ontwerpt kan je met hem of haar in gesprek gaan om jouw wensen en de mogelijkheden te bespreken.

Zelf doen of laten doen?

En dat is meteen een volgend aandachtspuntje: zelf doen of laten doen? Het kan nog wel een flinke klus zijn om alles zelf te regelen. Zeker omdat het Tiny house concept nog redelijk nieuw is. Een ontwerper en aannemer zijn van alle kennis in huis en jij kan rustig achteroverleunen en wachten tot je nieuwe paleis gebouwd is. Maar als je alles zelf doet, kom je wellicht veel goedkoper uit. Anders dan bij een regulier huis, is het bouwen van een Tiny house voor de handige Harry’s onder ons goed te doen!

Opletten geblazen

Omdat het concept dus nog redelijk nieuw is, kan het zijn dat je in het proces rondom vergunning soms vastloopt. Zorg dus dat je voorafgaand aan de bouw deze zaken al op orde hebt. Ook wat betreft een sta plek. Niet iedere kavel is daar namelijk voor geschikt en de regels kunnen ook verschillen per gemeente.

Financiën op een rijtje

Een hypotheek voor een Tiny house kan zeker geregeld worden. Mits deze een vaste fundering heeft. Bespreek met je eigen adviseur wat er mogelijk is en kijk op hypotheekrente.nl. De vraag is natuurlijk: hoeveel kan ik lenen? En wie weet, woon jij binnenkort in je eigen kleine huisje. Makkelijk en duurzaam. Dat is de toekomst.